Irmelis filmtips


Irmelis filmtipsMissa den inte!

Det är nu två månader sedan jag var på Göteborgs filmfestival och därifrån har jag med mig några filmer som jag tänker föreslå för höstens filmstudioprogram.  När jag inför påskhelgen tar en titt på Biostadens filmutbud ser jag till min stora glädje att en av mina favoriter från Göteborg visas nästa vecka från måndag 6/4 till och med torsdag 9/4Filmen är Wild Tales och beskrivs som ett möte mellan Tarantino och Almodóvar, alltså skruvad som Almodóvar och våldsam som Tarantino. Fast regissören Damián Szifron har skruvat det hela några extra varv med sina sex olika berättelser, som hålls samman med motivet Hämnd. Med en helt otrolig uppfinningsförmåga, idérikedom och fantasi lyckas Szifron ta berättelserna bortom allt man kan föreställa sig. En helt vild, galen och underbar film som jag helt klart kommer att se en gång till. Eftersom den är uppe på Biostadens repertoar kommer det bli svårt för mig att nominera den till filmstudions styrelse och därför säger jag bara: Missa den inte! Gå och se den!


Årets filmfestival i Göteborg var annars en blöt historia. Regnet öste ned när jag gick till min första film, som var en indisk film Fortet. När den berömda Draken-ridån gick upp för filmen så strömmade regnet i en grön och tät djungel på dukenFortet är en film ur en pojkes perspektiv med teman som vänskap, separation, saknad, sorg, men även humor och värme. En film som jag mycket väl kan tänka mig kan visas på filmstudion.  Förutom regn så finns det hav i filmen och pojkarna badar och simmar en hel del i filmen. 

Simmar gör huvudpersonerna också i den omtalade japanska filmen Still The Water av Naomi Kawase, som räknas till en av de främsta regissörerna i Japan. Vågorna rullar över duken i långa sekvenser. 


Geraldine Chaplin fortsätter simmandet i filmen Sand Dollar. En film som utspelar sig i Dominikanska republiken. I filmen gestaltar hon en rik kvinna, Anne, som har en relation med en ung kvinna. Hon får kärlek i utbyte mot pengar. Geraldine Chaplin är clownsminkad som sin far i filmen. 


Mer vatten. I den franska filmen Fidelo – Felicia’s Journey befinner sig huvudpersonen på de stora haven på ett lastfartyg. Vatten finns i överflöd och det simmas också en hel del. 


Simmar gör också syskonparet i den norska filmen Homesick och de ”simmar” alldeles för långt i sin relation för att det ska anses vara acceptabelt. Visserligen är vatten en livsnödvändighet och två tredjedelar av jordens yta täcks av elementet, men så långt blev det för mig nästan komiskt att det skulle simmas och plaskas i alla filmer.

Förgiftat vatten förekom i en fransk film med titeln 40-Love. En realistisk film med vardagliga situationer men som utvecklas till skamfylld historia. Den tonårige sonen i filmen lägger sömnmedel i en motspelares vattenflaska inför en tennismatch. Mina skamkänslor sänkte mig djupare och djupare ner i stolen


Därmed var vattenfestivalen över för min del och jag såg en japansk film Kyoto elegi en märklig historia som behandlade könsroller och skönhetsideal. Japan var temat för årets festival men det var inte någon av de två filmerna jag såg som jag kommer att nominera till höstens program. 


Fanns det då inte några fler filmer som jag ville ta med mig hem. Jo då, en norsk rolig och varm film Beatles som bygger på Lars Saaby Christenssons storsäljande roman om fyra killari Oslo på 60-talet. Sedan en isländsk film förstås Paris of The North som jag hade stor behållning av. Till sist en fransk-algerisk film Far from MenLoin des hommes, som är byggd på Albert Camus berättelse Gästen med Viggo Mortensen i huvudrollen och med ett underbart soundtrack av Nick Cave och Warren Ellis. Tiden för handlingen är Algeriets självständighetskamp och miljön är Atlasbergen. Man kan klassificera filmen som en western. Den delar förstaplatsen med Wild Tales i tävlingen min bästa film i Göteborg 2015. 

Från vattenkaskader till ökentorka i Atlasbergen vilket avslutade min filmfestival men vatten fanns det rikligt utomhus och det kom uppifrån.


 Irmeli Romo

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s