15/10 ISLE OF DOGS


15 oktober ISLE OF DOGS

USA, 2018

Regi: Wes Anderson

Röster:  Bryan CranstonKoyu RankinEdward Norton m fl

101 min

IMDb

Kritiker.se

Hundarna i den påhittade japanska staden har smittats av sjukdomar och dömts till tvångsförflyttning till en ö – inget trevligt ställe utan en soptipp. Hundarna är många och helt olika varandra men de kämpar tillsammans för att överleva, mot diskriminering och rasism.

Det är en animerad film liksom Wes Andersons Den fantastiska räven, men det är ingen barnfilm utan en stark appell för demokratiska värden. Hundarna har olika karaktärer som vi lär känna bl.a genom skådespelare som Greta Gerwig, Scarlett Johansson och Edward Norton, som genom sitt röstskådespeleri medverkat till att ”göra den dramatiska historien till en djupt mänsklig existensiell spegelbild samtidigt som den är skruvat underhållande och romantisk” (Helena Lindblom DN).

I Wes Andersons filmer (The Royal Tenenbaums t.ex.) ser man ofta referenser till tidigare filmskapare, denna gång till Kurosawa som han är en stor beundrare av. Isle of Dogs har beskrivits som ett ”mångbottnat och visuellt fulländat filmäventyr” och fick mycket höga poäng av recensenterna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s