9/12 EN LEKTION I KÄRLEK


En lektion i kärlek är en romantisk äktenskapskomedi signerad Ingmar Bergman där det njutbara samarbetet mellan skådespelarna Eva Dahlbeck och Gunnar Björnstrand får den kvicka dialogen att spraka.

David (Gunnar Björnstrand) och Marianne (Eva Dahlbeck) är gifta sedan 15 år tillbaka, men sedan gynekologen David låtit sig förföras av en patient (Yvonne Lombard) är äktenskapet i upplösning. När David inser att han älskar sin hustru iscensätter han ett raffinerat spel för att vinna henne tillbaka. 

En lektion i kärlek utmärks av sin intelligenta och lättsinniga dialog där både äktenskapets och könsrollernas konventioner skärskådas. Det lätta handlaget och skådespeleriets lediga skicklighet skänker filmen en modern känsla, där dagens romcoms står sig slätt i jämförelse.

Bergman var själv förvånad över filmens mottagande och skriver i ”Bilder”: ”Jag bevistade premiären på En lektion i kärlek. Jag vankade olycklig, osalig i Röda Kvarns foajé. Plötsligt hörde jag inifrån salongen den ena skrattsalvan efter den andra. Jag tänkte: Det är inte möjligt! De skrattar. De skrattar åt någonting som jag har gjort.”

Se Ingmar Bergman berätta om sin film En lektion i kärlek på SvTPlay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s