18/3 COLD WAR & Årsmöte


190318 Cold war

IMDb Kritiker.se

Årsmöte kl 19:15 mellan visningarna av ”Cold war”

Våren 2015 visade vi Pawlikowskis Oscarsbelönade Ida som utspelade sig i ett tidigt 60-tals Polen om den unga nunnan Ida. Nu är Pawlikowski tillbaka, denna gång med en passionerad kärlekshistoria från kalla krigets tid.
Året är 1949, Wiktor är en kompositör som försöker spela in sånger om kärlek och svek på den polska landsbygden. Den ursprungliga musik han spelar in, ska användas som grund för ett nytt danskompani. Under en audition möts Wiktor och Zula. Hon får en plats i Wiktors trupp, men mötet blir också början på en intensiv kärlekshistoria. Kärleken mellan Wiktor och Zula är inte heller problemfri. Sedan Wiktor avvikit till väst, tvingas de båda till uppslitande möten både i Jugoslavien och i Paris.
Det är en vacker svart-vit film, men med många nyanser. Pawlikowskis drama från efterkrigstiden har fått mycket positiva omdömen, inte minst för fotot. ”Lukasz Zals kristallklara foto är lika vackert som sprött med flera distinkta lager av svarta, vita och gråa nyanser.” skriver Wanda Benjelloul i DN.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s